Op de recente Woontop op 11 december, waar vooraanstaande landelijke en regionale partijen samengekomen zijn, zijn concrete stappen genomen om de woningbouw te versnellen. Het doel is om jaarlijks maar liefst 100.000 woningen te realiseren, waarvan tweederde betaalbaar moet zijn.
Deze betaalbare woningen omvatten sociale huurwoningen, middenhuur en koopwoningen voor mensen met lage- en middeninkomens.
Tijdens de bijeenkomst benadrukte Mona Keijzer, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het belang van snelheid en samenwerking: "Iedereen die op zoek is naar een woning verdient een plek om thuis te noemen. Door strikte afspraken te maken en een vernieuwende aanpak te hanteren, kunnen we de woningbouw daadwerkelijk versnellen."
Een van de prominente aspecten van de afspraken op de Woontop is de vereenvoudiging van regelgeving. Lokale eisen zullen gestandaardiseerd worden en parallelle planningsprocessen zullen ervoor zorgen dat de doorlooptijd van bouwprojecten verkort wordt van tien naar zeven jaar. Bovendien zal er geïnvesteerd worden in industriële woningbouw, waardoor er sneller en efficiënter gebouwd kan worden.
Versnelling van de woningbouw
Op de Woontop, waar landelijke en regionale partijen bijeenkwamen, werden concrete maatregelen aangekondigd. Het doel: 100.000 woningen per jaar bouwen, waarvan tweederde betaalbaar moet zijn. Deze betaalbare woningen bestaan uit sociale huur, middenhuur en koopwoningen voor lage- en middeninkomens.
Mona Keijzer, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, benadrukte het belang van snelheid en samenwerking:
"Iedere woningzoekende verdient een thuis. Door strakke afspraken en een andere aanpak kunnen we de woningbouw nu écht versnellen."
Minder regels, kortere doorlooptijden
Een belangrijk onderdeel van de Woontopafspraken is het versimpelen van regels. Lokale eisen worden gestandaardiseerd en parallelle planningsprocessen zorgen ervoor dat de doorlooptijd van bouwprojecten wordt verkort van tien naar zeven jaar. Daarnaast wordt geïnvesteerd in industriële woningbouw, waarbij sneller en efficiënter gebouwd kan worden.
Concrete locaties en oplossingen
Tijdens de bijeenkomst werden ook grote woningbouwlocaties aangewezen, zoals:
Deze locaties zijn essentieel voor het behalen van de jaarlijkse bouwdoelstelling.
Betaalbaarheid onder druk
Ondanks de afspraken blijft de financiële haalbaarheid van veel projecten een uitdaging. Kosten voor infrastructuur, netcongestie en stikstofmaatregelen zijn obstakels. De overheid vraagt daarom extra inzet van provincies en gemeenten.
“De afspraken zijn ambitieus, maar haalbaar als iedereen samenwerkt,” zegt Ronald Huizer van Aedes, de koepelorganisatie voor woningcorporaties.
De Woontop 2024 markeert een cruciale stap in de strijd tegen woningnood. De komende jaren wordt jaarlijks geëvalueerd of het bouwtempo van 100.000 woningen per jaar wordt gehaald. Met een gezamenlijke inzet hopen alle betrokken partijen dat de woningzoekende binnenkort wél een betaalbaar thuis vindt. Wil je meer weten welke mogelijkheden er zijn, voor kleinere woningbouwontwikkelingen? Wij kunnen je op weg helpen...